Betonnen Fietsenstallingen in Gent

4013778050_89c8085dba_zGent is momenteel het decor voor een uniek gebeuren. Prefab betonnen bouwsels installeerden zich op vier drukke locaties. Ze zijn het resultaat van het Bijzonder Vraagstuk dat de Universiteit Gent oplegde aan de studenten burgerlijk ingenieurarchitect van het 4de en 5de jaar.

Uitgangspunt was dat fietsenstallingen praktisch, duurzaam maar ook esthetisch inpasbaar moeten zijn in de leefomgeving. Sterker, dat ontwerp en inplanting het gebruik van de fiets kunnen aanmoedigen. Ook diende tijdens het ontwerpproces voldoende aandacht besteed
te worden aan ergonomie en veiligheid. Om daaraan te voldoen werd de deskundige hulp van de Fietsersbond ingeroepen.

Van meet af aan was de dienst Mobiliteit van de Stad Gent bij het traject betrokken. Toen bij de presentatie duidelijk werd dat de ontwerpen mogelijk voor productie in aanmerking kwamen, werd het idee gelanceerd om prototypes op het openbaar domein te plaatsen.

In samenwerking met de Belgische fabrikanten van architectonisch beton, lid van FEBELARCH, kreeg elke studentenwerkgroep een fabrikant toegewezen met wie zij het eigen ontwerp verder op punt stelden en het gewenste prototype ontwikkelden.

De prototypes worden vanaf 15 oktober tentoongesteld in de Gentse binnenstad. Van 15u30 tot 16u30 zullen de studenten toelichting geven bij het eigen ontwerp en spreken over hun realisatie-ervaringen.

De negen verschillende fietsenstallingen zijn te bezichtigen en uit te testen op het Koophandelsplein, het Laurentplein, de Pensmarkt en in de Academiestraat.

Persartikel in Het Nieuwsblad:

Categorieën: Onderwijs , Onderzoeksgroep , Pers
Trefwoorden: , , , ,