NL | EN

Les Historiens Dangereux, MSK 13 april, 18u00

Lezing-Ensor‘LES HISTORIENS DANGEREUX’. Over de herkomst van de masker-, skelet- en marionetmotieven in het oeuvre van James Ensor.

James Ensor staat bekend voor de bevreemdende, groteske tronies, maskers, skeletten en figuren die plots, vanaf ca. 1885, in zijn kunst opduiken. Waar komt dit ‘fantastische universum’ vandaan? Op 13 april spreekt Prof. Bart Verschaffel over de herkomst van deze bijzondere motieven in het oeuvre van de kunstenaar, en wat daaruit volgt voor de (her)interpretatie van het oeuvre van Ensor als geheel.

Over de spreker:
Bart Verschaffel is filosoof en als hoogleraar verbonden aan de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de UGent. Hij publiceert op het gebied van de cultuurfilosofie, kunst- en architectuurtheorie, en de esthetica. Hij schreef essays en kritische artikelen over o.a. Antoine Wiertz, Henri De Braekeleer, René Magritte, Giorgio De Chirico, Walter Swennen, Wim Delvoye, Berlinde De Bruyckere. Hij is bovendien de scenarist van een reeks kunstdocumentaires gerealiseerd voor de VRT door Jef Cornelis, onder meer over Jan Fabre, Thierry De Cordier, en René Magritte, en was co-curator van de Piranesi-tentoonstelling in het MSK (2008).
Hij publiceerde onder meer Figuren/essays (1995); A propos de Balthus (2004); Een god is vele dieren. Over Jan Fabre (2010) en De zaak van de kunst. Over kennis, kritiek en schoonheid (2011).

Wanneer : Woensdag 13 april om 18 uur
Waar: Auditorium MSK (Ingang via de Hofbouwlaan 28, 9000 Gent)
Toegang: Gratis, maar iInschrijven is noodzakelijk en kan via: Lieven.Van.Den.Abeele@stad.gent of 09/240 07 37.

Categorieën: Lezingen en Symposia
Trefwoorden: