TELEVISIONISM: Een symposium in der BEURSSCHOUWBURG over Jef Cornelis

TELEVISIONISM

A SYMPOSIUM AT BEURSSCHOUWBURG (Brussels)
16 MAART 2016

111h31’19” of Television by Jef Cornelis

Tickets: €10/13 – Beursschouwburg

Jef Cornelis began his career as a director for the Arts Division of BRT Television in Flanders – which would later become VRT broadcasting – in 1963. Between 1964 and 1998, he directed more than two hundreds television programs, including debates, live broadcasts, films on modern art, architecture, topics in cultural affairs and the Flemish landscape.

Screening 13h00 – 15h00:

Ijsbreker nr. 08: Carte Blanche aan Franz Marijnen (N/E) (Original broadcast date BRT: 28/09/1983)
This episode of ’IJsbreker’ gave carte blanche to theatre and opera director Franz Marijnen, who was in ‘80ies part of the international theatre avant-garde. Marijnen switches and fiddles with his own portrait, which in his mind is mainly to be traced from his productions.

Container nr. 03: De puntzak van Heine (N) (Original broadcast date: 03/05/1989)
Container was a controversial television program dedicated to cultural criticism. This discussion was about the way intellectuals relate to history as it shows during moments of revolt and revolution. Letters by, among others, Heine, Schopenhauer, Goethe and Flaubert, are rendered without meta-contextualisation and combined with incongruent images, as a collision with semantic plus-value, as mutual interpreters.
With Lieven De Cauter, Bart Verschaffel, Rudi Laermans and Paul de Vylder

Lectures 15h30-18h00:

* Bart Verschaffel
Geen ‘reality-TV’, maar televisie-werkelijkheid!

Bart Verschaffel, cultuurfilosoof, is verbonden aan de UGent. Hij was de scenarist van een aantal televisiedocumentaires over Belgische kunst gerealiseerd door Jef Cornelis, en met Lieven de Cauter vaste deelnemer van het programma Container

* Andreas Fickers
Television and Art – Television as Art? Some historical reflections on a awkward relationship

Andreas Fickers is Professor of Contemporary and Digital History at the University of Luxembourg. He has worked widely on the history of European media – especially television – in a transnational perspective. He initiated the European Television History Network and is editor in chief of the open access online journal “VIEW -Journal of European Television History and Culture” (www.viewjournal.eu). His current research concentrates on the epistemological and methodological challenges of doing history in the digital age.

* Marc Holthof
‘Container Revisited of hoe wij nog altijd naar televisie kijken’.

Marc Holthof (1951), studeerde Germaanse Filologie aan de Universitaire Instelling Antwerpen. Hij was redacteur van het filmtijdschrift AS / Andere Sinema in de jaren tachtig en negentig. Hij publiceerde de essaybundel ‘De Digitale Badplaats – over media en cultuur’ (Van Halewyck, 1995) en – met Jan Blommaert, Eric Coryn, en Dieter Lesage – ‘Populisme’ (EPO, 2004). Hij gaf les aan het RITS en de Antwerpse Academie en schrijft voor het kunstmagazine (H)art, de krant De Tijd en Rekto:Verso.

Container-over-Container, 18u30-20u00.

Een nagesprek over Container en wat zich daarna heeft afgespeeld…
Met: Lieven De Cauter, Paul De Vylder, Bart Verschaffel, Rudi Laermans and Paul Vandenbroeck.

Paul De Vylder, beeldend kunstenaar, kunsthistoricus en semioticus, is eredocent van KASK Gent.
Lieven De Cauteur, cultuurfilosoof en kunsthistoricus, is verbonden aan KU-Leuven en aan RITS.
Rudi Laermans, cultuursocioloog, is verbonden aan KULeuven.
Paul Vandenbroeck, kunsthistoricus, is verbonden aan KU-Leuven en curator van het KMSKA.

i.s.m. ARGOS
www.argos.org

INSIDE THE WHITE TUBE. A RETROSPECTIVE VIEW ON THE TELEVISION WORK OF JEF CORNELIS – EXHIBITION ARGOS
Argos – Werfstraat 13 rue du Chantier – 1000 Brussels – info@argosarts.org