Lezing Paolo Cascone: The African Fabbers school

pc ghent LRPaolo Cascone, architect & stichter COdesignLab, Napels (IT), “The African Fabbers school”, 21 november 2016, 19.30 – 21.00 u., Campus Boekentoren, J. Plateaustraat 22, B-9000 Gent, aud E (inleiding door prof. Johan Lagae)

Abstract: In deze lezing zal Paolo Cascone de ‘theory by practice’-benadering van het African Fabbers project toelichten en ingaan op de uitdaging om creatieve, innovatieve modellen te ontwikkelen voor de vorming van een nieuwe generatie architecten, designers en vaklui. Nadat het voor de recente biënnales van Dakar en Marrakech ‘urban fabrication laboratories’ opzette, heeft CodesignLab nu de principes uitgetekend van de African Fabbers School, als een natuurlijke uitkomst van meer dan 10 jaar praktijkervaring in zowel onderzoeksprojecten als onderwijsinitiatieven in Afrika (Mali, Burkina Faso, Senegal, Ghana, Marokko, enz.). Door in te zetten op diverse oplossingen, van post-vernaculair ontwerp tot digitale fabricatie met lokale materialen, van projecten gericht op de lokale gemeenschappen tot processen die zelfbouw willen stimuleren, speelt het project in en wil het een antwoord bieden op het wijdverspreide gebrek aan scholen voor architectuur en design in Afrika. Via deze interdisciplinaire aanpak wil het project nieuwe mogelijke rollen voor architecten en designers onderzoeken. In het proces worden traditionele en geavanceerde technieken gelinkt om zo Afrikaanse steden te transformeren, en daarbij natuur en tekné op elkaar te betrekken.

Deze lezing is de eerste in een reeks rond “Architectural and Urban Sustainability in Africa. Current discourses and practices. A critical evaluation”, die is opgezet door Johan Lagae & Michiel Dehaene, en tot stand komt met de steun van VLIR-UOS, de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw (UGent) en het Gents Africa Platform (GAP). Eerstvolgende lezingen op 7 december 2016 (Prof. Bradley Rink, University of Western Cape, Cape Town (SA)) en medio februari 2017 (Prof. Jiat Hwee Chang, University of Singapore).

Categorieën: Lezingen en Symposia
Trefwoorden: , ,