NL | EN

Maarten Delbeke

Categorie: Zelfstandig Academisch Personeel
Telefoon: +32 (0)9 264 37 98
E-mail: Maarten.Delbeke@UGent.be


Biografie

Maarten Delbeke is hoofddocent aan de Vakgroep architectuur en stedenbouw van de UGent, en aan de Universiteit Leiden leidt hij het onderzoeksproject The Quest for the Legitimacy of Architecture in Europe 1750-1850, gesubsidieerd met een Vidi-beurs van het Nederlands Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Hij doctoreerde in Gent in 2001 en was de eerste Scott Opler fellow in Architectural History aan Worcester College, Oxford. Hij publiceert over de theorie en geschiedenis van de architectuur en de kunst van de vroegmoderne periode tot vandaag, en heeft als architectuurcriticus bijgedragen aan tijdschriften, boeken en tentoonstellingen. Hij is de auteur van The art of religion. Sforza Pallavicino and art theory in Bernini’s Rome (Ashgate, 2012) en de co-editor van Translations of the Sublime (Brill, 2012), Foundation, Dedication and Consecration in Early Modern Europe (Brill, 2012) en Bernini’s Biographies. Critical Essays (Penn State University Press, 2006).

Hij is co-promotor van het federale onderzoeksproject ‘De cultuur van het barokke spektakel tussen Italië en de Zuidelijke Nederlanden’ (Belspo, Academia Belgica, BHIR en Fondation Marie-José; http://www.transitions.ulg.ac.be/fete_baroque.html), en hoofdredacteur van Architectural Histories (http://journal.eahn.org), het online open access tijdschrift van het European Architectural History Network (www.eahn.org).