NL | EN

Maarten Liefooghe

Categorie: Wetenschappelijk Personeel FWO
Telefoon: +32 (0)9 264 39 13
E-mail: Maarten.Liefooghe@UGent.be


Biografie

Maarten Liefooghe (°1983) is docent architectuurgeschiedenis en monumentenzorg aan de Vrije Universiteit Brussel, en post-doctoraal onderzoeker van het FWO aan UGent en VUB. Binnen de vakgroep is hij verbonden aan de onderzoekscel theorie en geschiedenis, maar hij werkte eerder ook mee aan projecten van Labo S en Labo A.

Liefooghe bestudeert praktische ontmoetingen tussen kunst, architectuur, en museologie en erfgoedpraktijk vanuit een theoretisch oogpunt. Naast academische en beleidsondersteunende publicaties, schrijft hij occasioneel kunst- en architectuurkritieken.

Maarten Liefooghe studeerde af als burgerlijk ingenieur-architect na studies aan de UGent en de TU Berlijn (als uitwisselingsstudent). Als aspirant-FWO en vervolgens als assistent deed hij doctoraal onderzoek naar de architectuur van kunstenaarsmusea onder de titel ‘De monografische factor’. Het project bestudeerde de ideologische context van kunstenaarsmusea, en hun institutionele en architectural hybriditeit. Vandaag doet Liefooghe onderzoek naar hedendaagse architectuurtentoonstellingen als een experimenteel veld waarin alternatieve strategieën gevonden kunnen worden voor traditionele en actuele problemen in de monumentenzorg. In de lente van 2016 was hij als visiting scholar verbonden aan het Institute of Archaeology van University College London. In 2017 zal hij voor enkele maanden het ATCH research centre van de University of Queensland (Australië) vervoegen als ATCH research fellow.