NL | EN

Nieuws

Essaybundel De Frontlinie over woonbeleid en gentrificatie

De-Frontlinie_0Waarom wordt de stad steeds duurder? Welke rol speelt het internationale ‘Creative Cities’-discours daarin? Wie zijn de winnaars in de slag om de stad en wie de verliezers?

Roel Griffioen, die als doctoraatsonderzoeker verbonden is aan de vakgroep, redigeerde de publicatie De Frontlinie: Bestaansonzekerheid en gentrificatie in de Creatieve Stad. In dit boek wordt het verband verkend wordt tussen cultuurbeleid, woonregelgeving, geregisseerde gentrificatie en de normalisering van bestaansonzekerheid.

Met essays van Roel Griffioen (i.s.m. Abel Heijkamp), Isabell Lorey, Claudia Zeller, Łukasz Koterba, Herbert Ploegman, Adelita Husni-Bey, Frank Keizer, een interview met Pascal Gielen, en beelden van Rufus de Vries en Bent Vande Sompele.

De publicatie is tot stand gekomen met de steun van het Mondriaan Fonds en in samenwerking met De Correspondent. Het verschijnen ervan markeert ook de start van Frontlinie.org, een online platform voor reflecties op stedelijke vraagstukken.

http://frontlinie.org

Real Estate Architecture #2 – Summer School

BANNER_FACEBOOK-01Van zaterdag 26 augustus tot zaterdag 2 september word een Internationale Summer School georganiseerd in Brussel door UGent samen ULG.

Een veertigtal studenten zijn uitgenodigd om de iconische World Trade Center van de Noordwijk te herdenken.

Studenten zullen begeleid worden door vier talentvolle architecten: Piovenefabi, Something Fantastic, Dyvik Kahlen Architects & Gafpa.

Inschrijvingsdeadline: 5 Juni
Meer informatie op: www.realestatesummer.net

Lezing Bart Cobbaert, Denc!-studio

Picture1Lezing Bart Cobbaert, Denc!-studio
Duurzaam bouwen – Architectuur als een proces
Dinsdag 18 april 2017, 18:00h, Aud. D, Plateaustraat Ugent

Bart Cobbaert, Zaakvoerder van Denc!-studio, geeft op dinsdag 18 april een lezing die open staat voor studenten, alumni en stafleden van de opleiding ingenieurswetenschappen: architectuur van de UGent, van 18 tot 19u.

Hij zal recente ontwerpprojecten voorstellen van architectenkantoor Denc!-studio. Aan de hand hiervan licht hij de visie toe van zijn bureau dat een strategie voor duurzaam bouwen opneemt van bij de vroege conceptvorming.

De lezing kadert binnen het Bijzonder vraagstuk: Bouwfysica (Prof. A. Janssens), met als thema: ‘De rol van duurzaamheidscriteria in architectuurwedstrijden’.

Summerschool ’The Academy’

14264202_10210407582927049_6199213973890809362_nVan 9 tot 16 september participeerde onze vakgroep aan de summerschool ’The Academy’ in Oslo (Noorwegen). Deze summerschool kaderde binnen de ‘Oslo Architecture Triennale’ en werd georganiseerd door de Oslo School of Architecture and Design (AHO). Een groep masterstudenten van onze vakgroep, onder begeleiding van vakgroepleden Johan Lagae, Maarten Van den Driessche, Luce Beeckmans en jobstudente Lize Nevens, ging een week lang aan de slag met het thema ‘After Belonging. The objects, Spaces, and Territories of the Ways We Stay in Transit’. Dit deden zij in samenwerking met studenten van over de hele wereld, gaande van de Architectural Association School of Architecture (AA), London tot het Cairo Lab for Urban Studies.

Een korte video vat de dynamische week samen:
https://vimeo.com/207626400

Voor meer informatie:
http://oslotriennale.no/en/academy

Jokerweek 2017: Dot-to-Dot

logo a3Jokerweek 2017: Dot-to-Dot

Van 23 tot en met 31 maart organiseert de Vakgroep Architectuur & Stedenbouw i.sm. de studentenvereniging ‘De Loeiende Koe’ en de Tweede Masterstudenten de jaarlijkse Jokerweek.

De Jokerweek 2017 staat in het kader van de viering van 200 jaar UGent. Op 8 oktober organiseert de UGent een groot evenement in de stad. Langs het parcours van de Plantentuin tot aan het Pand zullen die dag tal van workshops, experimenten, lezingen, debatten… plaatsvinden. De universiteit toont hiermee haar intellectuele arbeid en maatschappelijke relevantie aan een groot publiek.

Gedurende de Jokerweek worden de studenten uitgedaagd om voorstellen te ontwerpen die op 8 oktober het parcours visueel kunnen vormgeven. Eén groep van studenten zal zich concentreren op het parcours als geheel. We vragen deze studenten om strategieën te ontwikkelen die doorheen de stedelijke ruimte een ‘gedachtenstroom’ waarneembaar maken. Een tweede groep van studenten nodigen we uit om in een werfsfeer via maquette en mock-ups installaties te ontwerpen op 5 locaties langsheen het parcours (De Ledeganck, de Rozier, de Krook, de Aula en het Pand) en dit met 4 vooropgestelde materialen (Bamboe, plastic, touw en houten platen).

De Jokerweek wordt opgevat als een grote ontwerpwedstrijd. Op vrijdag 31 maart worden alle resultaten tentoongesteld in een expositie in het UFO. Deze tentoonstelling kan bezocht worden tot en met vrijdag 7 april. Uit de resultaten van deze week zullen een aantal projecten geselecteerd worden om tegen 8 oktober verder uit te werken en te realiseren.

Tentoonstelling:

Plechtige opening: vr 31 maart om 17:00
Openingsuren: ma 3 – vr 7 april van 08:00-18:00
Locatie: Universiteitsforum, Sint-Pietersnieuwstraat 33, 9000 Gent

Meer informatie kan u vanaf vrijdag 24 maart vinden op de website: www.jokerweek.be

Lezing door Maria Lopez: MVRDV – from datascape to BIM

afficheMLOPEZ_1Maria López Calleja, projectarchitect bij MVRDV, geeft op woensdag 22 maart een lezing aan onze vakgroep, van 17 tot 18u.

Ze zal enkele recente ontwerpprojecten voorstellen binnen MVRDV Rotterdam. Ze zal bovendien illustreren hoe MVRDV verschillende digitale tools, onder meer BIM-tools, inzet in hun ontwerppraktijk. Maria zal illustreren hoe het gebruik van digitale tools toelaat om de ruimtelijke consequenties van individuele voorkeuren en eisen te simuleren en te beheren. BIM wordt hier toegepast door de ontwerpers in een volgende stap in de technologische ontwikkeling voor ruimtelijk ontwerp en planning. Aan de hand van BIM-tools krijgen architecten overzicht op projectdata, waardoor ze gerichter kunnen tussenkomen in het landschap van data dat ontstaat in samenwerking met klanten, adviseurs, en experten.

Dag: woensdag 22 maart
Tijd: 17-18u
Plaats: Plateau, Auditorium E

Lecture by OMAR NAGATI, CLUSTER/CAIRO

POSTER OMAR NAGATI_2203Wednesday 22 March, 18h, Prof. Omar Nagati will give a lecture at our department. Together with members of our department he participated in the international summerschool ‘After Belonging’ in Oslo as a tutor of the Cairo students.

He will talk about public space and informal dynamics in Cairo and in particular highlight mapping tools to make these processes visible. This lecture is part of the advanced topic ‘Mapping Hospital Architecture’ of Johan Lagae, Luce Beeckmans, Simon De Nys-Ketels and Laurence Heindryckx.

Lezing Mass Studies + JDS Architects

2017-03-06 at 08.58Dinsdag 10 maart 2017, 20:00, Plateauzaal, J. Plateaustraat 22, 9000 Gent

Minsuk Cho en Julien De Smedt, inmiddels beiden internationale architectuursterren, geven samen een lezing voor Archipel!

Minsuk Cho (°1966) ontdekken is een must. De Zuid-Koreaanse architect tekent voor een indrukwekkend architectuurparcours, balancerend tussen architectuur en kunst, tussen metropolitane grootschaligheid in een stad als Seoul of een kleinschalige installatie voor een tentoonstelling of dansvoorstelling. Een prikkelende maatschappijvisie en een bruisende architectuur. Minsuk Cho is geboren in Seoul en studeert architectuur aan de Yonsei University in Seoul en aan de Columbia University in New York. Hij begint zijn carrière bij KOL/MAC en Polshek&Partners in New York en verhuist naar Nederland om te werken voor OMA in Rotterdam. Een grote verscheidenheid aan architecturale en/of stedenbouwkundige projecten op diverse locaties en schalen beheersen het werkterrein waardoor een ruimdenkende wereldvisie is ontwikkeld die voelbaar blijft doorheen hun carrière. Mass Studies is de naam van het bureau in Seoul.

Julien De Smedt (°1975) kennen is een must. Hij groeide op in Evere en maakte als tiener de straten van Brussel onveilig met zijn skateboard. Via zijn studies architectuur kwam hij in het buitenland terecht. Eerst in Rotterdam bij het wereldvermaarde Office for Metropolitan Architecture van Rem Koolhaas, daarna in Kopenhagen waar zijn carrière echt van de grond kwam, met de oprichting van PLOT, samen met Bjarke Ingels. JDS Architects heeft op vandaag kantoren in Kopenhagen, Brussel en Shanghai. De voor ons meest gekende projecten liggen in de Scandinavische landen, waaronder de IJsberg in Aarhus en de Holmenkollen Ski Jump. Op 25 februari 2016 opende het spectaculaire ‘Maison Stéphane Hessel’ in Rijsel.

Organisatie: Archipel ism Vakgroep Architectuur en Stedenbouw.
Info en reserveren via: http://archipelvzw.be/nl/agenda/576/mass-studies