Solar Decathlon China

130911 solar decathlon china Solar Decathlon ChinaDe Universiteit Gent, in samenwerking met het Polytechnisch Instituut van de Universiteit van New York, en het Worcester Polytechnisch Instituut, stuurde deze zomer een ploeg van meer dan 30 studenten naar China voor deelname aan de eerste Solar Decathlon China wedstrijd.

Van 13 juli tot 22 augustus verbleef team BEMANY (Belgium – Massachusetts – New York) te Datong, een stad die ongeveer 4 uur ten westen van Peking is gelegen. Gedurende de eerste week bouwde het team hun wedstrijdwoning die het in de voorafgaande maanden zelf geprefabriceerd had in de VS. De woning werd speciaal ontwikkeld voor deze wedstrijd en werd bijna volledig uit composietmaterialen gerealiseerd, de woning was hierdoor zeer licht in gewicht en gemakkelijk opbouwbaar. Ook werden er speciale betonnen voertegels ontwikkeld om het thermisch gedrag van de woning te optimaliseren. Eén van de ontwerpcriteria voor deze wedstrijd is dat de woning meer energie produceert dan ze verbruikt. Aan dit criteria werd voldaan door vooreerst het energieverbruik te minimaliseren en vervolgens door energie te produceren met behulp van zonnecellen.

Na de opbouw werd het huis, samen met de huizen van 20 andere teams, opengesteld voor het Chinese publiek. Deze publieke tentoonstelling trok meer dan 30 000 bezoekers naar het huis over een periode van 10 dagen. Gedurende de tentoonstelling werden er ook verschillende wedstrijden georganiseerd waarbij de verschillende teams punten scoorden afhankelijk van hun prestatie. Zo werd er ondermeer temperatuur en vochtigheid binnen de woningen opgemeten, werden er kleren gewassen en gedroogd, werd het energieverbruik en de energieproductie opgemeten, en kwamen er verschillende jury’s langs om het project te beoordelen. Na het optellen van de scores beëindigde team BEMANY in 8st positie.  Op verzoek van de Burgemeester van Datong zal de woning een permanent onderdeel blijven uitmaken van een tentoonstellingspark dat is toegewijd aan de eerste Solar Decathlon wedstrijd in China.

Het project is een initiatief van de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw, dit was de tweede maal dat de Universiteit deelnam aan de Solar Decathlon wedstrijd.

Hier kan je een paar foto’s bekijken:
http://www.flickr.com/photos/ugentvas/sets/72157635475460255/with/9722297503/

Archief Maarten Van Severen

130529 archief maarten van severen Archief Maarten Van SeverenDe databank van het archief van Maarten Van Severen is officieel gelanceerd: www.maartenvanseveren.be

De databank die het archief doorzoekbaar maakt is gekoppeld aan een beeldbank, die elk projectdossier uit het archief meteen illustreert. Wie wil kan een project opzoeken in de databank en vervolgens het archiefdossier opvragen en bekijken in de leeszaal van De Zwarte Doos.

De databank werd gerealiseerd op initiatief van de Maarten Van Severen Foundation met de steun van de Vlaamse overheid en de Stad Gent.

De Vakgroep Architectuur & Stedenbouw van de UGent is partner van het project.
Onder leiding van prof. Fredie Floré werkten verschillende masterstudenten ingenieur-architect mee aan een eerste verkenning van het archief.

http://www.standaard.be/cnt/DMF20130529_00602502

Solar Decathlon 2013

130507 solar decathlon 2013 Solar Decathlon 2013In 2013 vindt er een nieuwe editie plaats van de Solar Decathlon wedstrijd in China. Ook deze keer ontwerpen studenten een energie-efficiënt huis op zonne-energie onder leiding van professor Steven Van Dessel. Samen met Amerikaanse studenten maken zij maken deel uit van het BEMANY-team. In 2011 gooide het Belgische vakgroepteam hoge ogen met de E-Cube.

http://www.ugent.be/ea/nl/actueel/nieuws/solar-decathlon-china-2013.htm

Lijnstad, passageruimtes aan de E19

130124 lijnstad passageruimtes e19 Lijnstad, passageruimtes aan de E19U bent van harte uitgenodigd voor de opening van de tentoonstelling: Lijnstad, passageruimtes aan de E19

op woensdag 20 februari om 20u00 in de Blauwe Foyer, deSingel, Internationale Kunstcampus te Antwerpen.

In de winter van 2011 reisden twee jonge architecten – Thomas Cattrysse en Simon De Waepenaere – langs de E19 van Parijs naar Amsterdam, en terug. Tijdens verschillende expedities werd deze snelweg, en de ruimtes die in de rand daarvan te vinden zijn (snelwegparkings, hst-stations, logistieke parken, grensposten, luchthavens en pretparken), nauwgezet gedocumenteerd. Op al deze plekken stapten zij uit de auto. Met een blik die ergens het midden houdt tussen deze van de archeoloog, de antropoloog en de architect keken ze, al wandelend, naar de ingrepen, objecten, voorwerpen en activiteiten die de ruimte langs de snelweg organiseren.

In samenwerking met het Labo Stedenbouw van de Universi­teit Gent werd het verzamelde materiaal van hun expedities bijeengebracht op een website die deze diverse stedelijke plaatsen – toepasselijk Lijnstad genaamd – in beeld brengt en benoemt. Het is het verhaal geworden van een ruimte die, hoewel ze bij iedereen op een vluchtige manier gekend is, toch in de marge van het collectieve stadsbeeld blijft hangen. Deze tentoonstelling brengt dan ook de ruimte van de snelweg meer op de voorgrond door in te zoomen op haar vocabularium, haar auteurs en haar grammatica.

In de vitrine van het VAi krijgt u voor het eerst een inzicht in deze uitgebreide databank van de snelwegruimte in de vorm van een website – i.s.m. Treestar.

In de wandelgangen van deSingel wordt – i.s.m. fotografe Dieuwertje Komen – aan de hand van videobeelden en fotografie een alternatieve lezing gemaakt van deze Lijnstad. De camera vertelt een nieuw verhaal over de plaatsen langs de snelweg. Een verhaal dat deze afstandelijke passage-ruimtes van extreem nabij bekijkt.

De vernissage gaat gepaard met de openingslezing: Lijn: de snelwegomgeving als lint, plek en grens door dr. David Hamers.

David Hamers (1971) is cultuurwetenschapper en econoom. Hij promoveerde bij de capaciteitsgroep Wijsbegeerte van de Universiteit Maastricht op Tijd voor suburbia (2003), een studie naar de verbeelding van de buitenwijk van de Amerikaanse middenklasse. Als senior onderzoeker Stedelijk gebied bij het Ruimtelijk Planbureau voor de Leefomgeving houdt hij zich bezig met de ruimte in en rond de stad. Daarnaast is hij lector Stad en Land aan de Design Academy Eindhoven. Hij publiceerde onder meer Tussenland (2004), over de schemerzone tussen stad en land, en Bloeiende bermen (2006), over verstedelijking langs de snelweg.

In 2006 bracht hij het boek Niemandsland uit:
Wat zie je als je minder weet dan je gewend bent? Hoe lees je landschap als verhalen gaten vertonen en woorden en beelden ontbreken? Aan de randen van de stad, op veldjes in de berm, over het hek en achter de schuur valt in de namiddag de schaduw van onze taal. Schemertaal. Taal op en over het randje. Randtaal. Rafeltaal.

Gratis inschrijving via www.vai.be

Tentoonstelling:

Van 21 februari t/m 03 april 2013.
Internationale Kunstcampus deSingel,
Desguinlei 25, B-2018 Antwerpen.

Vitrine maandag t/m vrijdag open (10u00-18u00).
Videowerk wandelgangen te bezichten van woensdag t/m zondag (14u00-18u00) en bij voorstellingen verlengd open (19u00-23u00).
Toegang gratis.

Meer info via:

www.lijnstad-e19.eu
www.vai.be
www.desingel.be
www.facebook.com/events/453174598081115/

Lijnstad is een productie van Thomas Cattrysse, Simon De Waepenaere en Labo S (UGent) i.s.m. het Vlaams Architectuurinstituut, deSingel, en met de steun van de Vlaamse Overheid.

Architectuurstudenten opnieuw geselecteerd voor Solar Decathlonwedstrijd

120227 architectuurstudenten opnieuw geselecteerd voor solar decathlonwedstrijd Architectuurstudenten opnieuw geselecteerd voor Solar DecathlonwedstrijdDe Universiteit Gent werd samen met twee partneruniversiteiten in de VS geselecteerd als één van de 24 teams wereldwijd die mogen deelnemen aan de Solar Decathlon die in 2013 in China plaatsvindt. De Solar Decathlon is een wedstrijd waarbij universitaire teams innovatieve en energie-efficiënte woningen ontwerpen, bouwen, testen, en tentoonstellen. De voornaamste doelen van dit initiatief zijn de realisatie van woningen met een positieve energiebalans en de bijhorende kennisopbouw en -verspreiding. In de zomer van 2011 nam een team van de UGent in Washington deel aan de finale van de wedstrijd. Lees verder »