NL | EN

Lage-energie renovatie van sociale woningen

Binnen het Europees ECO-Life project werkt de UGent mee aan de ontwikkeling van een CO2-neutrale sociale woonwijk “Venning”, in Kortrijk. Dit bijzonder vraagstuk had als focus de renovatie van de oude eengezinswoningen uit die wijk, om tot een betere energieprestatie en comfort te komen.
15 groepen van 2 tot 3 studenten ontwierpen en analyseerden eigen renovatievoorstellen. Elke groep werkte op een andere set aanpalende huizen. Hun ontwerpen moesten voldoen aan de huidige oppervlakte-eisen voor sociale woningen waardoor het nodig was de huizen anders in te richten, uit te breiden of samen te voegen. De energieprestatie en het zomercomfort werden geanalyseerd aan de hand van dynamische simulaties in Trnsys.
Op deze manier werden 15 totaal verschillende ontwerpen uitgewerkt, geanalyseerd en vergeleken. Dit leidde tot een grote verscheidenheid aan vormelijke en technische benaderingen, eenvoudige en complexe, met meer of met minder nadruk op de gebouwschil of de technische installaties.

http://www.ecolife-project.eu
http://www.architectuur.ugent.be/portfolio/eco-life