Ontwerprichtlijnen voor bijna-energieneutrale gebouwen

De Europese Commissie legt op dat alle nieuwe gebouwen vanaf 2021 bijna-energieneutraal (BEN) moeten zijn. Daarom heeft de Vlaamse Overheid een verstrengingspad uitgestippeld voor de EPB-eisen. De studenten onderzochten welke bouw- en installatietechnische oplossingen een antwoord bieden aan deze eisen.
Elke groep studenten bestudeerde een verschillende woontypologie (appartementen, open, halfopen en gesloten eengezinswoningen met een verschillend aantal slaapkamers) waarvoor ze 1000 geometrische modellen genereerden. Deze dienden representatief te zijn voor Vlaamse nieuwbouwwoningen qua grootte, compactheid enz. Een BIM-tool ontwikkeld door de begeleiders liet toe om dit modelleer- en simulatie-proces te automatiseren. Deze tool leverde naast EPB-berekeningen ook meer realistische schattingen van de energievraag voor verschillende bewonersprofielen. Zo kregen de studenten ook voeling met het verschil tussen verbeterde officiële energieprestatieniveaus en realistische besparingen.

Using a building information modelling approach for teaching about residential energy use and official energy performance
Enrichment of single-zone EPB-data into multi-zone models using BIM-based parametric typologies
Chapter 7: Multi-zone parametric typologies