Solar Decathlon – bouwhuid: de E-Cube in verschillende klimaten

Voor de wedstrijd ‘Solar Decathlon 2011′ daagde de U.S. Department of Energy teams van studenten uit de hele wereld uit om een huis te ontwerpen en te bouwen dat volledig op zonne-energie werkt. Team Belgium, van de UGent, bedacht de E-Cube, een modulair en flexibel huis dat kan worden aangepast in functie van de bewoners, de site en het klimaat. Dit projectvak concentreerde zich op dat laatste aspect: de robustheid en flexibiliteit van het concept naar verschillende klimaten toe.
De analyse beschouwde klimaten met extreme winters (Saskatoon), aride klimaten (Las Vegas) en mildere klimaten (Ukkel en Washington D.C.). De studenten bepaalden de energieprestatieniveau’s aan de hand van de lokale, Vlaamse EPB-software en de internationaal gebruikte passiefhuisrekentool (PHPP) en ze gebruikten Trnsys voor verdere analyses van de dynamische thermische respons van het gebouw. Ze stelden ook alternatieve oplossingen voor de gebouwschil voor in functie van het beschouwde klimaat.